Terkini: Wujudkan Kerajaan Campuran di Perak

4 02 2009

 

 

Jalan Reformasi Politik di Perak

 

 

Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Perak saat ini diambang yang sangat kritikal. Manakala Barisan Nasional berkemungkinan akan menubuhkan kerajaan baru sekiranya Tuanku Sultan Perak tidak memperkenankan permohonan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak oleh Menteri Besar (MB) Perak, Dato’ Seri Ir. Hj. Nizar Muhamad.

 

Kedudukan kerusi yang dimiliki oleh BN seperti yang didakwa oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak dianggap sebagai sebuah kerajaan yang sangat kritikal berbanding dengan pembentukan kerajaan PR sebelum ini.  Cadangan PR untuk mengadakan pilihanraya semula di seluruh negeri Perak boleh dielakkan jika pimpinan PR bersedia mengadakan reformasi politik di Perak.

 

GEMARAK melihat perkembangan politik di Perak dengan penuh serius dan rasa bertanggungjawab untuk membawa perubahan politik pada skala yang lebih luas dan menguntungkan semua pihak. GEMARAK percaya, sumber kuasa politik tidak seharusnya ditumpukan kepada jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri sahaja bahkan aspek kebijaksanaan mengurus politik kerajaan adalah perlu diambil kira.

 

GEMARAK mencadangkan agar pemimpin semua parti mengambil sikap berlapang dada dan berjiwa besar dengan melakukan satu reformasi politik dengan mewujudkan Kerajaan Campuran antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.  Idea pembentukan kerajaan campuran ini mungkin suatu yang asing dalam negara kita.  Namun, kerajaan campuran akan mewujudkan satu makenisme kerajaan yang adil dan progresif. 

 

Memang wujud saranan untuk membentuk kerajaan campuran antara BN dengan PAS semasa selepas PRU Ke 12. Walau bagaimanapun, pembentukan itu berasaskan kekuatiran daripada sentimen perkauman. Cadangan ini tidak berasaskan kaum atau agama tetapi berasaskan kebijaksanaan parti politik menghimpunkan kepelbagaian matlamat dan pendekatan politik mereka kepada satu institusi rasmi; kerajaan campuran.

 

Kerajaan campuran ini tidak akan mengurangkan  kredibiliti perjuangan semua parti bahkan ini menunjukkan kebijaksanaan pemimpin mengurus ketidaktentuan politik negeri Perak ke arah yang lebih mantap. Di dalam kerajaan campuran ini, Menteri Besar dipilih oleh ahli Dewan Undangan Negeri secara majoriti. Manakala Menteri Besar yang berjaya dipilih dan diperkenankan oleh DYMM Sultan Perak akan memilih EXCO dari kalangan pelbagai parti mengikut jumlah kerusi yang dimenangi oleh parti. 

 

Di dalam keadaan inilah, fungsi istana dan Raja sangat memainkan peranan penting sebagai Raja yang menguasai negeri. Penggunaan dan pengembalian kuasa Raja-raja Melayu tidak seharusnya dirujuk kepada pindaan perlembagaan semata-mata tetapi seharusnya ditekankan kepada penafsiran bidang kuasa baginda di dalam perundangan dan perlembagaan negeri. Tafsiran perundangan tidak sekadar terikat pada kes sejarah tetapi bagaimana perundangan boleh mencapai matlamat falsafah perundangan digubal dan berfungsi. 

 

Barisan kepimpinan EXCO yang dipimpin oleh MB akan mentadbir kerajaan negeri Perak, manakala ADUN yang lain akan bertindak sebagai sebuah institusi hisbah yang menentukan pimpinan kerajaan negeri mentadbir mengikut peraturan dan matlamat yang dipersetujui sama. Mereka akan mengkritik sekiranya wujud beberapa kelemahan dan penyelewengan dan memberikan sokongan sekiranya wujud keperluan terhadap langkah tersebut.

 

Kaedah ini diamalkan di Indonesia dan juga beberapa buan negara lain di Eropah.  Apabila politik sudah berada tahap kematangan, pemimpin politik seharusnya menumpukan untuk membangunkan kerajaan dan memajukan negeri serta berkhidmat kepada rakyat seluruhnya. Hasrat BN untuk membentuk kerajaan baru melalui penyertaan bekas ADUN PKR dan DAP sangat menjejaskan krebibiliti kepimpinan kerajaan yang akan dibentuk.

 

Langkah membentuk kerajaan campuran BN-PR memerlukan satu keberanian daripada semua pihak pemimpin. Pemimpin politik dan parti politik negara seharusnya meneroka pembaharuan politik yang lebih berwibawa.   GEMARAK seterusnya mengharapkan agar semua rakyat Perak khususnya bersabar dan memberikan komitmen bagi membentuk masyarakat yang matang berpolitik dan bijak membuat keputusan.

 

 

Sekian, terima kasih.

 

Haji Muhaimin Sulam

Presiden GEMARAK

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: