Sorotan Majlis Penghargaan Anak Perak Bersama Menteri Besar

19 11 2008

Tanggal 28 Ogos 2008 yang lalu telah berlangsung aktiviti pertama GEMARAK iaitu Majlis Penghargaan Buat Anak-Anak Perak Yang Bakal Melanjutkan Pelajaran Ke United Kingdom dan Ireland bersama Menteri Besar Perak, Y.A.B Dato’ Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin. Majlis dimeriahkan dengan kehadiran Y.B. Encik Su Keong Siong sebagai Pengerusi, Jawatankuasa Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Komunikasi Negeri Perak dan 22 orang pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara untuk Ijazah Tahun Pertama dari pelbagai jurusan kritikal.

Majlis yang berlangsung di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak selama 2 jam itu juga dihadiri oleh ibu bapa dan penjaga pelajar yang turut sama mendengar amanat  yang disampaikan Y.A.B Menteri Besar sendiri. Walaupun ucapan beliau ringkas tetapi ianya sarat dengan perkongsian pengalaman beliau ketika menuntut di Aston University dahulu, dan harapan rakyat negeri Perak untuk pelajar-pelajar yang berpotensi besar ini sepanjang tempoh pengajian dan sekembalinya pulang ke tanahair kelak.

Pada kesempatan itu Y.A.B Menteri Besar turut membacakan sepotong ayat al-Quran dari surah Al Baqarah,

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan orang-orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Pada majlis yang sama juga, Y.A.B Menteri Besar telah berbesar hati menyampaikan sijil penghargaan buat setiap pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran dalam bidang masing-masing dan ucapan sekalung tahniah. Alangkah gembiranya para pelajar ini dapat mendengar amanat dan bertemu sendiri dengan wakil kerajaan negeri Perak sebelum mereka berangkat pergi ke luar negara.

Wakil Presiden GEMARAK, Anasz Muhammad Sufyan telah menyampaikan kertas kerja permohonan peruntukan bagi pertubuhan GEMARAK yang ketika itu baru berusia sebulan. Setelah diteliti objektif, sasaran aktiviti-aktiviti dan kesungguhan GEMARAK, Y.A.B Menteri Besar telah meluluskan peruntukan untuk pembiayaan aktiviti-aktiviti di masa akan datang.

Majlis diakhiri dengan sesi bergambar bersama Y.A.B Menteri Besar, wakil kerajaan negeri Perak, ibu bapa, para pelajar dan anak-anak Perak yang pulang bercuti semasa musim panas. Hadirin berkesempatan menjamu hidangan tengah hari dan beramah mesra untuk bersuai kenal dengan anak-anak Perak yang lain bagi memperkasa rangkaian kerjasama di masa akan datang.

Picture15.png Frame 2 picture by nasi2

Pelajar-pelajar yang diraikan – Anak-anak Perak yang akan melanjutkan Pengajian ke UK & Ireland

Slide3.jpg Frame 5 picture by nasi2

Bersama ibu bapa pelajar

Picture14.png Frame 1 picture by nasi2

Penyerahan kertas kerja permohonan bantuan dana GEMARAK oleh Co-ordinator GEMARAK di Malaysia

pantun1.jpg Frame 7 picture by nasi2

Untuk Slide Show Sila Klik

Untuk Photostream Gambar Sila Klik

https://i1.wp.com/psuk-msn.perak.gov.my/muaturun/Jata%20Perak.jpg

Kunjungi Portal Negeri Perak Berwajah Baru! Klik

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: